1700 gyermeket vizsgáltak meg két nap alatt a Semmelweis Egyetem gyermek szakorvosai az Egészségliget rendezvényen. A fogászati szűrésen résztvevő 260 gyermek kb. 20%-ának volt lyukas, beteg foga, de a lepedékjelző rágótabletta szinte mindenkinél talált fogmosási hiányosságot.

A Semmelweis Egyetem szemész szakorvosai 225 gyermeket vizsgáltak meg, közülük 14 esetben (6,2%) szűrtek ki valamilyen szemrendellenességet. Két csecsemőnél találtak olyan eltérést, epiblepharont és könnycsatorna-elzáródást, amelyet csak műtéttel lehet megoldani. A könnycsatorna-elzáródás egyébként az újszülöttek hat százalékánál okoz problémát, míg az epiblepharon egy fejlődési rendellenesség. A szempillák befelé fordulnak, károsíthatják a szaruhártyát, és látásromlást okozhatnak, ám a szűrésen a problémát időben észrevették, így egy műtéttel megelőzhető a baj.

A fogászati és szemészeti szűrésen kívül – többek között hallásvizsgálatot, ízületi betegségek, hasfájásos- és vesebetegségek szűrővizsgálatát is elvégezték a  Semmelweis Egyetem I. és II. Gyermekklinikájának szakorvosa. Ezen kívül a szülők információt is kaptak a gyermekük egészségéről, miközben a kicsik játékos kiránduláson vehettek részt az emberi testben.

  • Interjúalany: Dr. Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekorvosa 20/825-8163
  • Sajtókapcsolat: Kovács Eszter 20/663-2206