2005 óta emlékeznek meg hivatalosan világszerte a szervátültetésre váró betegekről és a donorokról október közepén. A Szervdonáció és Transzplantáció Világnapját most vasárnap ünneplik.

Az elmúlt három év egyikében sem történt annyi szervátültetés Magyarországon, mint 2010-ben, ezen belül is különösen dinamikusan nőtt az élődonoros veseátültetések száma – hangsúlyozta Dr. Fehérvári Imre, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának főorvosa, a Magyar Transzplantációs Társaság főtitkára. Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája által kiadott statisztikai összesítéséből az is kiderül, hogy az elmúlt tíz évben egyszer sem érkezett annyi donorjelentés a kórházaktól, mint tavaly. Országos szinten 287 riasztást fogadott a Szerkoordinációs Iroda, 159 esetben valósult meg ténylegesen a szervkivétel.

A potenciális donorok számát növelte az a pilotprogram, amelynek során kilenc kórházban kezdtek el szervkoordinátorok dolgozni. Az érintett intézményekben a 2008-as évhez képest huszonkettővel nőtt a donorszám. Szakemberek szerint 45 intézményben kellene bevezetni, illetve fenntartani a koordinátori rendszert.

Emellett javíthatja a helyzetet az élődonoros transzplantációk számának növelése. A Semmelweis Egyetemen 2010-ben megduplázódott, tízről húsz százalékra nőtt az élődonoros veseátültetések száma az előző évhez képest, ezzel az egyetem valamivel meg is haladta az európai átlagot, amely tizennyolc százalék – mondta Dr. Máthé Zsolt igazgatóhelyettes, aki nyolc éve vezeti a vesetranszplantációs osztályt. Mint hozzátette: az ilyen beavatkozásoknál a hosszú távú túlélés esélyei is jobbak.

Fotók: attekovacs.com

A klinikán folyamatban van egy különleges immunológiai szűrés bevezetés is, amely azt szolgálja, hogy minél nagyobb immunológiai egyezés legyen a donor és a recipiens között, ezzel szintén javítható a transzplantáció sikeressége.

Vesetranszplantációt mind a négy egyetemi klinikán végeznek, máj és felnőtt szívátültetésre ugyanakkor csak a Semmelweis Egyetemnek van jogosultsága az egész országban.

A tüdőátültetés jelenleg csak Ausztriában, ám az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által teljes egészében finanszírozott módon érhető el a magyar betegek számára a Semmelweis Egyetem és egy bécsi klinika megállapodása alapján. Az egyetem ugyanakkor már kidolgozta a tüdőtranszplantáció hazahozatalának feltételrendszerét, a kiképzett szakembergárda rendelkezésre áll.
Évente átlagosan tíz magyar beteg kap új tüdőt, az ország nagysága alapján minimum hetven betegnek kellene lennie a várólistán és negyven transzplantációt kellene végezni. A betegek egy jó része azonban fel sem kerül a listára. Ezen a helyzeten vélhetően változtatna, ha Magyarországon is elérhető lenne a tüdőátültetés – mondta Dr. Rényi Vámos Ferenc, aki a világ három legnagyobb tüdőcentruma közé sorolható bécsi klinika mellkas-sebészeti tanszékén és a hazai Országos Onkológiai Intézetben dolgozik, de szerződésben áll a SE-vel is.